COVID-19

Kedves Érdeklődők!

Az alábbiakban megpróbáljuk összefoglalni melyik országokban, milyen intézkedéseket hoztak a nevezetességek, múzeumok, látványosságok látogatásának korlátozásának feloldására. 

 

Az alábbi helyekről vannak jelenleg információink:   2021.01.15.

 

A turisták fogadásával kapcsolatos szabályozások napról napra változhatnak, így  foglalás és utazás előtt kérjük duplán ellenőrizze a kiválasztott ország aktuális beutazási korlátozásait az adott ország hivatalos hírportálján. Az alábbiakban található információkat megpróbáljuk legjobb tudásunk szerint naprakészen tartani, azonban kérjük legyenek szívesek figyelembe venni, hogy az egyes korlátozások akár óráról órára is változhatnak.

 

AUSZTRIA 

 (utoljára frissítve: 2021.01.06.)

Utazás az országon belül:

A közlekedési eszközökön és taxikban az orrot és szájat elfedő maszk viselése kötelező. Kültéren és beltéren egyaránt a nem velünk egy háztartásban élőktől legalább 1 méter távolságot kell tartani. Minden esemény törlésre került (néhány kivétellel, például demonstrációk és profi sportesemények). A legtöbb bolt, amely nem alapszükségleteket árul bezárt. A szupermarketek, dohány boltok, bankok, posták, irodák és bicikli boltok reggel 06:00 és este 19:00 között nyitva tarthatnak. A benzinkutak és a gyógyszertárak 19:00 után is nyitva tarthatnak. Az éttermek, bárok, kávézók csak elvitelre üzemelhetnek reggel 06:00 és délután 19:00 között, valamint házhozszállítással a nap 24 órájában működhetnek.

A síközpontokat bezárták a nyilvánosság előtt.

2020.12.07-től szabadon elhagyhatják az emberek otthonaikat, azonban este 20:00 és reggel 06:00 között továbbra is kijárási tilalom van életben. A 2021. januárjára tervezett Bécsi Utazás Kiállítást 2021.májusában tartják majd meg a tervek szerint.
 

Nemzetközi viszonylat:

Ausztriába minden olyan országból szabadon be lehet utazni, amely stabilan védekezik a járvány továbbterjesztése ellen.

Az EU-n kívülről érkező utasoknak 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell felmutatniuk a beutazáskor.


BÉCS 

 • A Hop On Hop Off rendszerű városnéző buszok 2020.november 01-től további értesítésig nem üzemelnek.
 • A tusitalátnivalók 2021.január 24-ig zárva tartanak.
 • A tömegközlekedési eszközök menetrend szerint üzemelnek, használatukkor kötelező a szájjat és orrot elfedő maszk viselése.
 • A Vienna Pass és a Flexipass átmenetileg nem elérhetők.

 

SALZBURG

 • A nevezetességek 2021.január 24-ig nem látogathatók. A Salzburg Card-ot tartalmazó látnivalók átmenetileg nem tartanak nyitva, a városnéző buszok sem közlekednek.
 • A tömegközlekedési eszközök a megszokott rendben üzemelnek, igénybevételükkor a szájat és orrot eltakaró maszk használata kötelező.

 

 

ANGLIA

 (utoljára frissítve: 2021.01.07.)

Utazás az országon belül:

Az Egyesült Királyságban egy 3 fokozatból álló rendszer került bevezetésre, melynek első szakaszában bevezették este 10 órától a kijárási tilalmat, valamint tiltják a 6 főnél nagyobb létszámú összejöveteleket.

A második fázisban korlátozták a szomszédokkal és rokonokkal való találkozást és tiltják a 6 főnél nagyobb létszámú összejöveteleket mind bel-, mind pedig kültéren.

A harmadik szakasz eddig azokon a területeken került bevezetésre, ahol átlagosan több ember fordul meg, például pubokban, edzőtermekben, bárokban, szórakoztatóközpontokban. Ezeket a létesítményeket ideiglenesen bezártát, továbbá tiltották mind a bel-, mind pedig a kültéri összejöveteleket.

Walesben kijárási tilalmat vezettek le, a várost lezárták, és a boltokat (amenyek nem élelmiszer boltok), sport központokat, hoteleket és éttermeket bezárták 3 hétre. A személyes találkozásokat tiltják mindenkivel, aki nem családtag.

Jelenleg az ország egész területén a harmadik szakasz került bevezetésre! 2020.november 05-től az Angliában élők csak meghatározott indokkal hagyhatják el otthonaikat (pl.: sürgősségi ellátás, tervezett orvosi ellátás, alapvető szükségleti cikkek és gyógyszerek beszerzése, valamint akik otthonról nem tudják elvégezni munkájukat). Közterületen mindenki csak maximum 1, vele nem egy fedél alatt lakó emberrel találkozhat. A pubok, bárok, éttermek és a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok szintén bezárnak erre az időszakra

Nemzetközi viszonylat:

2020. július 10. óta Angliába érkezőknek nem szükséges karanténba vonulniuk, amennyiben:

 • olyan országból érkeznek Angliába, amely szerepel a felmentett országok listáján ("countries with travel corridor exemption")
 • nem volt vagy nem állt meg olyan országban az Angliába érkezése előtt 14 nappal, amely nincs rajta a felmentett országok listáján

 

(Magyarország Anglia szempontjából nem szerepel ezen a listán.) 

A Magyarországról érkező turistáknak 2020.szeptember 11. óta kötelező 14 napos  hatósági karanténba kell vonulniuk Angliába érkezésükkor. A kötelező karantén hosszát 2020.decembertől 10 napra csökkentették.

 

EDINBURGH

 • A túrák és kirándulások a megszokott rendben zajlanak. A buszút során a maszk viselése kötelező.

 

LONDON 

 • A Hop On Hop Off rendszerű Temzei hajók 2021. januárjától közlekednek.
 • A Harry Potter stúdió 2020. november 06. és december 02. között zárva tartott. Ezt követően a terveknek megfelelően a Harry Potter stúdió ismét megnyitotta kapuit a látogatók előtt. A stúdió a karácsonyi időszakra (2020.12.16-26.) ismét zárva tart, majd a tervek szerint 2021.február 13-án újranyit. A stúdió nyitvatartását az éppen aktuális korlátozási szint alapvetően nem befolyásolja, azonban egyes régiókból megtagadhatják a látogatók fogadását.
 • A városnéző buszokon és az audio guide rendszerrel működő látnivalóknál ideiglenesen megszüntették az audio guide készülékek használatát. Ahol megoldható, helyette élő idegenvezetést biztosítanak, angol nyelven.
 • A kirándulások további üzemeltetése a szolgáltatók egyéni elbírálása alapján működik.
 • A legtöbb múzeum és látnivaló jelenleg a megszokott nyitvatartással üzemel, elvárják a maszk használatát és a kijelölt biztonságos távolság tartását más látogatókról.
 • A tömegközlekedési eszközökön maszk használata kötelező.

 

Londonba utazásunk előtt 48 órával ki kell tölteni a  https://visas-immigration.service.gov.uk/public-health-passenger-locator-form weboldalon található online formanyomtatványt.

BELGIUM

 (utoljára frissítve: 2020.11.19.)

Utazás az országon belül:

2020.november 02-án Belgiumban is bevezetésre került az egész országra kiterjedő kijárási korlátozás, mely várhatóan december közepéig fog tartani. Minden olyan üzlet és vállalkozás be kell hogy zárjon, amely nem az alapvető szükségletek közé tartozik. A bezárás alól kivételt képeznek az élelmiszer boltok és a gyógyszertárak. A vendéglátóhelyek bezártak. A lakosok maximum 1 főt fogadhatnak otthonukban és maximum 4 fős csoportokban hagyhatják el lakóhelyüket. Továbbra is fennáll az éjjel 0:00 és 05:00 közötti kijárási tilalom. A tömegközlekedési eszközökön, valamint a megállókban a maszk használata kötelező.

Nemzetközi viszonylat:

2020.augusztus 01-től minden turistának, aki repülővel vagy hajóval érkezik Belgiumba és több időt tervez eltölteni az országban, mint 48 óra, kötelező kitölteni utazása előtt 48 órával a https://travel.info-coronavirus.be/public-health-passenger-locator-form weboldalon található online formanyomtatványt. 

 

BRÜSSZEL

 • A maszk viselése mind a kül-, mind pedig a beltéri közösségi terekben kötelező.
 • A kultúrális létesítmények (múzeumok, kiállító terek, stb.) bezártak.
 • A vezetett túrákat átmenetileg felfüggesztették.
 • A bárok és teaházak 2020.október 08-tól számított minimum 1 hónapra bezárnak Brüsszelben.
 • A nyilvános helyeken való összejövetelek maximális látszámát 4 főben határozták meg.
 • Este 22:00 és hajnali 06:00 között kijárási tilalom van érvényben (kivétel képeznek ezalól sürgős és elhalaszthatatlan események, mint például sürgős orvosi ellátás vagy üzleti utazások a lakó- és a munkahely között.

 

CSEHORSZÁG

 (utoljára frissítve: 2021.01.05.)

Utazás az országon belül:

Az országon belüli utazás engedélyezett, azonban a szájat és az orrot eltakaró maszk használata minden beltérben és a tömegközlekedési eszközökön is kötelező. Ahol lehetséges, ott szükséges a 2 méteres távolság tartás mindenkitől. Az éttermek, bárok és clubok átmenetileg zárva tartanak, de néhány helyen lehetőséget biztosítanak elviteles megoldásra legkésőbb este 20:00-ig. A legtöbb bolt (kivéve az élelmiszer boltok és gyógyszertárak) ismét bezártak. 2020.október 27-től minden kiskereskedelmi egységnek kötelezően zárva kell tartania vasárnaponként. Továbbá éjjelente este 21:00 és hajnali 05:00 között kijárási tilalmat vezettek be (ez alól kivétel jelent, ha valaki sürgős orvosi ellátásra szorul vagy munkahelye és lakhelye között utazik).

Nemzetközi viszonylat:

2020.június 05-től magyar állampolgárok korlátozások nélkül beutazhattak Csehországba.

2020.október 05-től Csehországban egy lista került létrehozásra, melyen heti rendszerességgel frissítették az alacsony kockázatú országokat. Azon országok állampolgárainak, akik ezen a listán nem szerepelnek, a beutazáshoz egy formanyomtatványt kellett kitölteniük, melyet a https://plf.uzis.cz/ weboldalon érhetnek el. 

Csehországba érkezésünket követően 5 napon belül PCR tesztet kellett csináltatnunk, mely eredményét legkésőbb az érkezés napjától számított 7 napon belül továbbítani kell az illetékes hatóságnak. Amennyiben ezt valaki nem tette meg, kötelező hatósági karantént rendeltek el számára. 

Jelenleg a krízishelyzet elhárítása érdekében Csehország területére nem utazhatnak turisták, csakis nagyon sürgős esetben. Az enyhítést követően várhatóan a korábbi rendszer fog életbe lépni.

 

PRÁGA

 • 2020. október 12-től további értesítésig a kultúrális létesítmények (múzeumok, kiállító terek, stb.) zárva tartanak. 
 • A tömegközlekedési eszközökön kötelező a szájat és orrot elfedő maszk használata.

 

CIPRUS

 (utoljára frissítve: 2020.10.27.)

Utazás az országon belül:

Az országon belülre vonatkozó utazási korlátozásokat és kijárási tilalmat feloldották, azonban továbbra is kötelező a maszk viselése a legtöbb beltéri helységben (például szupermarketek, pékségek, boltok, bevásárlóközpontok, kórházak). A szabályt megszegők 300 eurós bírságot kaphatnak.

Nemzetközi viszonylat:

Ciprus szempontjából a világ országai 3 kategóriába kerültek besorolásra (A,B és C). A besorolásokat heti rendszerességgel felülvizsgálják.

Az A kategóriába tartozó országokból érkezőknek elegendő néhány információt megadniuk tartózkodásukkal kapcsolatban, továbbá ki kell tölteniük egy nyilatkozatot.

A B kategóriába tartozó országokból érkezőknek vagy azoknak, akik a Ciprusra érkezésüket megelőző 14 napon belül voltak B kategóriába tartozó országban, érkezésükkor rendelkezniük kell negatív PCR teszt eredménnyel, amely 72 órásnál nem régebbi. Az utasoknak lehetőségük van a PCR teszt elvégeztetésére Ciprusra érkezésükkor is (utas saját költsége).

A C kategóriába tartozó országokból érkezőknek vagy azoknak, akik a Ciprusre érkezésüket megelőző 14 napon belül voltak C kategóriába tartozó országban, szintén fel kell mutatniuk érkezéskor egy negatív PCR teszt eredményt, amely 72 órásnál nem régebbi. Ennek hiányában az utasokat letesztelik Ciprusra érkezésükkor ( utas saját költsége).

A Ciprusba való beutazáshoz továbbá kötelező az úgynevezett CyprusFlightPass kitöltése az indulás előtt 24 órával a https://cyprusflightpass.gov.cy/ weboldalon.

Magyarország jelenleg a C, tehát a magas kockázatú országok listájába tartozik.

 

DÁNIA

 (utoljára frissítve: 2020.11.19.)

Utazás az országon belül:

Az országon belüli utazás engedélyezett. Azok, akik 2020. október 31-ig terveznek a Faröer-szigetekre (Faroe Islands) utazni, érkezésükkor kötelező tesztelés alá vetik őket. 2020.november 09. és 2020. december 03. között Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted és Læsø régiókban további szigorítások kerültek bevezetésre. Ezeken a területeken a közösségi közlekedést leállították, az iskolabuszok kivételével.

A maszk viselése minden közösségi térben kötelező.

A turista látványosságok és tengerpartok továbbra is nyitva vannak, azonban szigorúan nézik, hogy a biztonsági előírásokat mindenki betartsa. 

Nemzetközi viszonylat:

Dánia szempontjából a világ országai 3 kategóriába esnek. "Szomszédos régiók", "Nyitott országok", "Tiltott országok".

A "Szomszédos régiók" közé tartozik Schleswig-Holstein, Norvégia, Halland, Blekinge és Scania. Ezen területek lakosai beutazási szándékuktól függetlenül beléphetnek az ország területére, amennyiben megfelelnek a "Nyitott országok" kritériumainak. Ha a terület nem felel meg a kritériumoknak, a beutazás egy darab negatív PCR teszt eredményhez van kötve, mely nem lehet régebbi, mint 72 órás.

A "Nyitott orszgáok" lakosait sárga színnel jelölték meg. Ezen országok lakosai kolráozások nélkül beutazhatnak Dánia területére, beutazási szándékuktól függetlenül.

A " Tiltott országok" lakosai csak abban az esetben utazhatnak be Dániába, amennyiben nyomós okuk van rá, máskülönben beutazásukat tiltják. Továbbá a magas kockázatú országokból érkezőknek egy negatív PCr teszt eredménnyel is rendelkezniük kell, amely 72 óránál nem régebbi. Magyarország jelenleg ez utóbbi kategóriába tartozik, magas kockázatú, tiltott országként.

A besorolást heti rendszerességgel frissítik.

KOPPENHÁGA

 • A Hop On Hop Off rendszerű városnéző buszok átmenetileg további értesítésig nem üzemelnek.
 • Az összejövetelek maximális létszámát 10 főben realizálják. A szabályozás a privát eseményekre is vonatkozik.
 • A boltokban és bevásárlóközpontokban kötelező az arcot eltakaró maszk viselése. Este 22:00 után az alkohol árusítása szünetel. Továbbá korlátozzák az egyidejűleg beengedhető vásárlók számát és kötelező tartani a lehető legnagyobb távolságot más vásárlóktól.
 • Az éttermek, kávézók és vendéglátó helyek 20:00-kor bezárnak. Ezekben a helységekben is kötelező a maszk viselése, beltéren is, azonban miután helyetfoglaltunk, a maszkot le lehet venni.
 • A kultúrális intézmények és sport létesítmények látogatására továbbra is van lehetőség, azonban a maszk viselése kötelező és tartani kell a maximális lehetséges távolságot más látogatóktól.
 • A tömegközléekedési eszközök menetrend szerint közlekednek, maszk viselése kötelező.

 

EGYESÜLT ARAB EMÍRSÉGEK

 (utoljára frissítve: 2021.01.15.)

Utazás az országon belül:

Az országon belüli utazáshoz (kivéve Dubai) az utazást megelőzően a uaeentry.ica.gov.ae weboldalon ki kell tölteni egy formanyomtatványt úti okmányainkkal kapcsolatban.

Nemzetközi viszonylat:

A közel 6 hónapos elszigeteltséget követően az ország ismét fogad turistákat.  

DUBAI és ABU DHABI

2021.01.15-i friss információink kinn élő idegenvezetőnktől:

Itt Dubaiban a helyzet változatlanul jó, biztonságos, minden nyitva van, sehol nincs tömeg, mindenhol figyelnek a távolságtartásra és mindehol kötelező a maszk használata 6 éves kor felett. Igazi természetes „D vitamin kúra”, hiszen 7 ágra süt a nap, fehér a homok, kék a tenger, az időjárás abszolút tökéletes egy kis tengerparti „telelésre”.

A maszkot mindenhol, minden közterületen hordani kell, kivéve a strandon. A maszk viselésének elmúlasztása elég kemény bírságot von maga után, de azt gondolom, hogy ez nem akadályoz meg egy élménydús nyaralást/telelést! A távolságtartást is mindenhol betartatják, éttermekben, üzletekben maximálták a bent lévő létszámot, de ez a mindennapokban semmilyen negatív hatással nincs.

Az ünnepi időszakban már magyar turisták is érkeztek, hiszen itt Európa országaival ennetétben van lehetőség "normális" életet élni, éttermekben enni, programokon részt venni, strandolni, élvezni a nyári időt.

Abu Dhabi emírség megnyílt a turizmus számára, azonban csak 72 óránál nem régebbi negatív Covid teszttel lehet belépni, illetve a nem zöldnek számító országokból érkező utasokra 10 napos karantén vár. Emiatt a Duabiból induló 1 napos Abu Dhabi túrák csak abban az esetben kivitelezhetők magyaroknak, ha az utas már legalább 10 napot eltöltőtt Dubaiban. Amíg Abu Dhabi nem látogatható, addig az utasoknak két nagyon jó opció a Hatta ("Hagyomány és természet" és a "Csodálatos hegyek" kirándulásokat tudom ajánlani Dubai-on kívüli egész napot városnézéshez, Abu Dhabi és Al Ain helyett. Mind a két kirándulás során gyönyörű Hajar hegység hegyvonuléatai közé visszük az utasokat, amit hatalmas és újszerű élmény mindenkinek.

Egy pár szóban az éppen friss utazási feltételekről:

 • Dubaiba érkezéskor továbbra sincs karantén
 • Ha van ilyen eszköze az utasnak, Dubaiba lépés előtt le kell tölteni a Covid-19 DXB nevű applikációt, melyben ki kell tölteni személyes adatainkat és egy egészségügyi niylatkozatot.
 • Érvényes utasbiztosítás szükséges, azt kérhetik a repülőtereken
 • A WizzAir várhatóan február 13-tól indít járatokat Dubaiba.
 • Az Egyesült Arab Emírségek is rendezte viszonyát Qatarral, így újraindulhat a légiközlekedés is az EAE és Qatar között, ami szintén a repülési opciók növekedését jelenti.

Utazás Emirates légitársasággal:

 •  a repülőjegy tartalmaz Covid biztosítást, valamint ezen felül megjelent a Multitask biztosítás és a 1night free stay akció
 •  Dubaiban kedvezményes PCR tesztelő helyek Emirates utasoknak, 150AED per fő
 • 12 év alatti gyermekek esetében nem kérnek Covid tesztet
 • Amennyiben a DXB repülőtéren csinálnak tesztet, a negatív eredmény megérkezéséig a foglalt szállodai szobában kell maradni „karanténban”. A teszt eredmény általában maximum 24 óra alatt megérkezik sms-ben vagy a Covid19 DXB app-on
 • A Covid biztosítás a nyaralás alatti esetleges megbetegedés vagy karantén szituációkra nyújt fedezetet
 • A Multitask biztosítás viszont az utazás előtti Covid megbetegedés miatti járat és utazási törlések esetén fizet kártérítést.
 • A 1night free stay pedig az első éjszakára 1 éjszakát ad ingyen minden utasnak a JW Marriott Marquis***** szállodában.
 • A fentiekről a legaktuálisabb információkat és részleteket az Emirates honlapján lehet megtalálni.

 

Minden turistának rendelkeznie kell utasbiztosítással, ami a Covidon kívül fedezetet nyújt.

A Covid teszt szükségessége az érkezési ország szabályaitől függnek.

 

Covid teszt előírások - budapesti indulással:

 • Budapesti járat esetén maradt a 2 teszt, 1 teszt kell a check-in-hez, egy ingyenes tesztet pedig csinálnak a DXB reptéren. Hazafelé nem szükséges teszt.
 • BUD-DXB-Becsekkoláskor kérnek 96 órán belüli Covid tesztet
 • Érkezéskor DXB repülőtéren ingyenes PCR tesztet készítenek, melynek megérkezéséig (sms-ben vagy applikáción keresztül) a szállodai szobában kell maradnia a vendégnek. Ez általában 12-24 órát vesz igénybe.
 • DXB-BUD-Nem szükséges Covid teszt, amíg a magyarországi szabályozás nem változik

 

Ha valaki tüneteket produkál, kötelezhetik a repülőtére újabb teszt elvégzésére (utas költsége)

Pozitív teszt esetén 14 napos hatósági karanténba kell vonulni.

Sajnos hazaérkezés után a 10 napos kötelező még mindig érvényben van, ami alól csak az igazoltan üzleti út és a 6 hónapon belüli igazolt Covid fertőzöttség nyújt mentességet.

Összefoglalva, mindenkit sok szeretettek várunk! Itt már lehet érezni, hogy a turizmus újraindul, hiszen nagyon sok náció már elkezdett utazni, sok szálloda teljesen tele volt az ünnepi időszakban. Tehát van remény! Továbbra is mindenkit töretlen lelkesedéssel és kedvességgel várunk!

 

Ahogy eddig is a tisztaságról és biztonságról volt híres Dubai, ebben a vírusos helyzetben is mindent megtesznek a turisták és az itt élők védelme és egészsége érdekében. A szállodákban és a város egész területén abszolút a legszigorúbb nemzetközi normákat tartatják be COVID tekintetében is.

• Taxiban/transzfer során max 2 fő személyautó esetén és max 3 fő nagyobb taxi esetén, kivéve család, mert azok egyben is mehetnek
• Mindenhol a városban teshő ellenőrzés van, így a szállodákban, boltokban, parkokban, bevásárlóközpontokban, irodákban
• Egész Dubai területén érvényes és kötelező a távolságtartás
• Mindent óránként fertőtlenítenek
• Közterületeken (zárt és nyílt területen egyaránt) kötelező a maszkviselés, ennek elmulasztása vagy nem helyes viselés esetén 3000AED a bírság (ezalól kivétel a tengerpart, ahol nem nézik, vízben pedig nyilván nem szükséges)
• Személyzet is maszkot visel és külön tréning van nekik a Covid eljárásokra
• Mindenhol a városban elkülönítették a kijáratot és bejáratot, szállodákban is
• Szinte minden érintésmentes, ahol megoldható (gondolom ez a csomagokra is vonatkozik, de erről nem láttam semmit)
• Kérés esetén a szobákban sem takarítanak
• Szállodai szobákban a szóróanyagokat kiszedték, távirányító pedig fertőtlenítve van
• Éttermek nagy részében nincs büféétkezés, ahol igen -pár hónapja engedélyezték -ott is kötelező a távolságtartás és a személyzet szedi az ételt, vendég nem érhet hozzá a szedő eszközökhöz
• Italt minden esetben az asztalhoz viszik
• Medencéket és a tengerpartot megnyitották, de a medencés bárok még zárva vannak
• Turistalátványosságok, múzeumok nyitva, még az Aquaventure csúszdapark is megnyitott, bár ott a kapacitás 50%-a a max engedélyezett jelenleg
• Még a szökőkút is elindult a Dubai Mallnál, bár viccesen fel lettek rajzolva a távolságtartó tappancsok, ahova állni kell

 

FRANCIAORSZÁG

 (utoljára frissítve: 2020.11.26.)

Utazás az országon belül:

2020.október 30. óta Francia ország teljes területén kijárási korlátozás került bevezetésre. Az embertek otthonaikat csak nyomós indokkal, dokumentációs alátámasztással hagyhatják el.  régiók közöttti közlekedés nem engedélyezett. A kijárási tilalom várhatóan 2020. december 15-ig lesz érvényben. Az emberek csak sürgős orvosi ellátás, alapszükségletű dolgok beszerzése vagy napi 1 órányi testedzés okán hagyhatják el otthonaikat. Minden zárt közösségi térben kötelező a maszk viselése. Aki egyáltalán nem, vagy nem szabályszerűen hord maszkot, 135 eurós pénzbírságra büntethetik. A kijárási korlátozás következtében napról napra csökkent Franciaországban a megbetegedők száma. Amennyiben a tendencia folytatódik, a kijárási korlátozást várhatóan 2020.december 15-től fokozatosan feloldják. Ennek első lépéseként már 2020.november 28-án újranyithatnak az üzletek. December 15-től 2021.január 20-ig éjszakai kijárási tilalom fog életbelépni a tervek szerint minden este 9 órától reggel 7 óráig. Ez alól kivételt képez majd a december 24. és 31. közötti időszak az ünnepekre való tekintettel.

Nemzetközi viszonylat:

Az Európai Unió országaiból, valamint több más országból (pl.: Norvégia, Japán, Dél-Korea, Monaco) engedélyezett a beutazás Franciaországba. Javasolják a turistáknak, hogy érkezésükkor hozzanak magukkal egy negatív PCR teszt eredményt, ugyanis ennek hiányában 2 hetes hatósági karanténba kell vonulnia. 

 

PÁRIZS

 • A városnéző buszok további értesítésig átmenetileg nem közlekednek.
 • Az éjszakai városnéző buszok átmenetileg nem közlekednek.
 • A Bateaux Parisien hajótársaság 2020.december 16-ig szünetelteti tevékenységét. 
 • A múezumok és fontosabb látnivalók (pl.:Eiffel torony, Louvre múzeum) átmenetileg szintén bezárásra kerültek.
 • A Disneyland 2020.október 29-től 2021.február 12-ig zárva tart. Ez időszak alól kivételt képez a 2020.december 19 és 2021. január 03. közötti időszak, amikor is terv szerint a Karácsonyi időszakra való tekintettel szigorú feltételek mellett a Disneyland fogad látogatókat.

 

 LYON

 • A Lyon City Card-ot tartalmazó látnivalók és nevezetességek nagyja jelenleg nem elérhető. 
 • A Cité Internationale de la Gastronomie további értesítésig zárva tart.
 • A Lyon City Bus és a Lyon City Tram a téliszünetig hétvégente közlekedik, az ünnepek alatt pedig a hét minden napján.

 

GÖRÖGORSZÁG

 (utoljára frissítve: 2020.11.17.)

Utazás az országon belül:

Az orszgáon belüli utazás engedélyezett. A hotelek nyitva tartanak. Maszk viselése kötelező a közösségi terekben és a magasabb kockázatú térségekben már októberben éjszakai kijárási tilalom került bevezetésre. 2020.november 07. és november 30. között teljes körű kijárási tilalmat vezettek be az egész ország területére. A lakosok otthonaikat csak SMS-ben kapott engedély birtokában hagyhatják el ez időszak alatt.

Nemzetközi viszonylat:

A Magyarországról légi úton érkezőknek egy 72 órával korábban készített negatív PCR teszteredménnyel kell rendelkezniük, ahhoz, hogy beléphessenek Görögországba. Továbbá megérkezéskor az utasokat további tesztelésnek vethetik alá. 

Akik földön (autóval) vagy vízen (hajóval) érkeznek az országba, a határ átlépésekor rendelkezniük kell egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt eredménnyel, melyet a kiindulási országban készíttettek.

A Görögország területére érkezőknek ki kell tölteni egy online nyomtatványt az indulás előtt legalább 48 órával, melyet a  https://travel.gov.gr/ weboldalon találnak.

ATHÉN
 

 • A városnéző buszok közlekedése 2020.szeptember 30-tól további értesítésig felfüggesztésre került.  A Pireus buszútvonal 2020.szeptember 07-től további értesítésig nem elérhető.
 • Az Acropolis és a múzeumok átmenetileg zárva tartanak.

 

HOLLANDIA

(utoljára frissítve: 2021.01.04.)

 

Utazás az országon belül:

12 éves kor felett a közlekedési eszközök használatakor kötelező a maszk viselése. Amennyiben valaki ezt elmulasztja, 95 eurós bírság szabható ki rá. A megállókban egyelőre nem kötelező a maszk viselése, azonban a 1,5 méteres távolságot tartani kell más várakozóktól. Más közös utazási szolgáltatások igénybevételénél, például taxiban utazásnál szintén kötelező a maszk viselése, valamint az utazáshoz előzetes foglalás szükséges. Otthonunkban, kertünkben vagy erkélyünkön 3 vendégnél többet nem fogadhatunk. 2020.november 02-től 2021.január 19-ig Hollandia teljes területén átmenetileg bezártak a múzeumok, koncerthelységek, kultúrházak, állatkertek, színházak, mozik, kaszinók, a vírusterjedés lassításának reményében. 2021. január 20-tól a tervek szerint fokozatos újranyitás fog végbemenni a biztonsági előírások maximális betartása mellett.

Nemzetközi viszonylat:

A Magyarországból érkezőknek az országba érkezéskor kötelező 10 napos hatósági karanténba kell vonulniuk, függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e negatív PCR teszttel vagy nem.

 

AMSZTERDAM

 • A múzeumok és kultúrális intézmények továbbra is zárva tartanak Amszterdamban. Az újranyitást követően sok helyre előzetes időponfoglalásra lesz majd szükség a belépéshez, ugyanis csak így tudják kontrollálni a napi látogatók számának biztonságosságát.
 • Az Amszterdam Card-ot tartalmazó látnivalók megtekintésére jelenleg a zárvatartás idejére nincs lehetőség.
 • A városnéző buszok átmenetileg nem üzemelnek.
 • A Heineken Experience 2020.október 15-től további értesítésig zárva tart.

 

HÁGA 

 • A Holland Pass termék átmenetileg nem elérhető.

 

HORVÁTORSZÁG

(utoljára frissítve: 2020.11.13.)

Utazás az országon belül:

Az országon belüli utazás engedélyezett, a legtöbb helyen már feloldották a karantén zónákat és a kijárási tilalmat. A tömegközlekedési eszközökön, taxikban, boltokban és más közösségi terekben kötelező a maszk viselése.

Nemzetközi viszonylat:

Az Európai Únió tajai + Norvégia, Svájc, Izland, Lichtenstein, Andorra, Mondaco, Vatikán és San Marino lakosai és családtagjaik (lakhelyüktől függetlenül) szabadon beléphetnek az ország területére, korlátozás és karanténkötelezettség nélkül, amennyiben az országba érkezéskor fel tudnak mutatni egy 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszt eredményt.

Az országba való könnyeb bejutás érdekében kérjük utazásuk előtt legyenek szívesek kitölteni a https://entercroatia.mup.hr/  weboldalon található adatlapot.

 

NÉMETORSZÁG

(utoljára frissítve: 2020.11.26.)

Utazás az országon belül:

Az országon belüli közlekedés engedélyezett, azonban Németország egész terüketé a közösségi terekben kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése. Továbbá november 02-től december 20-ig tartó időszakra a múzeumok, kultúrális intézmények, koncert termek, turista látványosságok, mozik, szórakozóhelyek átmenetileg bezárnak.

Nemzetközi viszonylat:

Jelenleg csak az Európai Únió tagállamai és a Schengeni határon belülre eső országok lakosai léphetnek be Németország területére korlátozások nélkül. Amennyiben a terület, ahonnan egy turista érkezik magas kockázatúnak van jelölve (100.000 főre nézve több, mint 50 új fertőzött egy hét alatt), akkor kötelező hatósági karanténba kell vonulnia az országba érkezést követően. Magyarországon a következő megyék kerültek magas kockázatú rangsorolásba: Baranya (október 07. óta), Borsod-Abaúj-Zemplén (október 07. óta), Budapest városa (szeptember 16. óta), Csongrád-Csanád (szeptember 30. óta), Győr-Moson-Sopron (szeptember 23. óta), Hajdú-Bihar (október 07. óta), Heves (október 24. óta), Jász-Nagykun-Szolnok (október 07. óta), Komárom-Esztergom (október 07. óta), Nógrád (október 07. óta), Pest (szeptember 30. óta), Somogy (október 24. óta), Szabolcs-Szatmár-Bereg (október 07. óta), Vas (szeptember 30. óta), Veszprém (október 17. óta), Zala (október 24. óta).

 

 BERLIN

 • 2020.november 02 - december 20-ig tartó időszakban a múzeumok, turistalátványosságok, kultúrlis intézmények zárva tartanak. Az átmeneti időszakot követően a legtöbb látnivaló és múzeum várható újranyit, azonban sok helyre előzetes időpontfoglalás lesz szükséges.
 • Berlin területén az éttermeknek és boltoknak átmenetileg zárva kell tartaniuk. Ételrendelésre és házhozszállításra azonban van lehetőség. 
 • A tömegközlekedési eszközök a megszokott menetrend szerint közlekednek. Az állomásokon és járműveken kötelező az orrot és szájat maszkkal elfedni. A szabály megszegői 50 és 500 euró közötti összegre bírságolhatók.
 • A maszk kötelező használata vonatkozik továbbá a piacok, karácsonyi vásárok, népszerűbb vásárló utcák területére is, valamint boltokban, kultúrális intézményekben (múzeumok, mozik, színházak) is kötelező a maszk viselése. 
 • Átmenetileg a TV torony is zárva tart.
 • A városnéző buszok 2020. november 02-től további értesítésig nem közlekednek.
 

HAMBURG

 •  A városnéző buszok átmenetileg nem közlekednek.
 • A múzeumok és látnivalók 2020.december 20-ig átmenetileg bezártak, ezt követően terv szerint első körben csak korlázotott nyitvatartással üzemelnek majd.

 

FRANKFURT

 • Frankfurtban a legtöbb látnivaló és nevezetesség átmenetileg zárva tart és nem látogatható. Az újranyitást követően a legtöbb helyszínre bevezethetik, hogy a látogatáshoz előzetes időpontfoglalás szükséges.
 • A városnéző buszok 2020.november 02. és december 20. között nem közlekednek.

 

MÜNCHEN

 • A múzeumok, galériák, kiállítások ismét bezártak.
 • A városnéző buszok 2020.november 02. és december 20. között nem közlekednek.
 • A nagyobb kaliberű rendezvényeket, ünnepségeket továbbra is tiltják. A tilalom előreláthatólag legalább 2020.december 31-ig fog maradni.

 

OLASZORSZÁG

(utoljára frissítve: 2020.11.24.) 

Utazás az országon belül:

A mozik, színházak, edzőtermek várhatóan december 03-ig zárva tartanak. Az éttermek és bárok csak 18:00-ig tarthatnak nyitva, 18:00-tól csak elvitelre van lehetőség. Továbbá 2020.november 06-tól minden este 22:00 és hajnali 05:00 között kijárási tilalom van életben az egész ország területén. Lombardia, Piemonta, Valle d'Aosta és Calabria, Campania és Toszkána tartományokat lezárják, ezekben a tartományokban napközben sem engedélyezett a lakhely elhagyása, kivéve sürgős esetekben. Az ország területét továbbá zöld, sárga, narancssárga és vörös színű térségekre osztják. Az egyes területek szinezése a járványterjedés súlyosságától és a kórházak terheltségétől függ. A fent említett 6 tartomány vörös zónába tartozik, ezért kerültek lezárásra. Zöld színnel egyelőre egyetlen területet vagy régiót sem jelöltek meg, ugyanis Olaszországban jelenleg nincs olyan térség, amely teljesen mentes a koronavírus járványtól. Az itt említett intézkedések elsősorban december 03-ig lesznek érvényesek.

Nemzetközi viszonylat:

Az EU tagállamainak lakosai (kivéve Románia, Bulgária, Szerbia, Horvátország, Franciaország egyes részei, Görögország, Málta és Spanyolország) megkötések és korlátozások nélkül utazhatnak be az ország területére. A fent sorolt kivételt képező országokból csak egy 72 órásnál nem régebbi negatív PCR teszteredménnyel lehetséges az Olaszországba való beutazás.

2020.október 08. óta Olaszország teljes területén kötelező a maszk viselése, mind bel-, mind pedig kültéren. 

A 6 főnél nagyobb létszámú összejöveteleket tiltják.

RÓMA és VATIKÁN

 • A bárok, éttermek, kávézók reggel 05:00 és este 18:00 között tarthatnak nyitva. 18:00-tól csal elvitelre vagy kiszállítással lehet rendelni.
 • A boltok, bevásárlóközpontok nyitva tartanak.
 • A főbb turista látványosságok (pl.: Colosseum, Vatikán, Szt. Péter bazilika, Angyalvár, Borghese Gallery) nyitva vannak és várják a látogatókat.
 • 2020.október 26.-tól várhatóan 2020.november 24-ig az edzőtermek, uszodák, mozik és színházak zárva tartanak.

 

MILÁNÓ

 •  Milánóban a legtöbb látnivaló nyitva tart és várja a turistákat.
 • A Milánói dóm ismét nyitva van.
 • Az alábbi nevezetességek további értesítésig zárva tartanak: San Siro Stadium, Galleria Vittorio Emanuele II, Sforzesco Castle (várhatóan hamarosan kinyitják), Teatro alla Scala (zárva, minden előadást töröltek további értesítésig).

 

PISA

 • Pisa fő látnivalója a Pisai ferde torony jelenleg is nyitva van és várja a látogatókat.

 

FIRENZE 

 • Firenzében a legtöbb látnivaló nyitva tart és fokozott biztonsági előírások betartása mellett várja a látogatókat.
 • Az Uffizi Galéria, a Palatine Galéria, a Modern Művészeteg Galériája és a Pitti palota nyitvatartása 2020.november 03-tól a következőre módosul: minden keddtől péntekig délelőtt nyitva (08.30-13:30-ig), minden hétvégén egész nap nyitva (08:30-18:30-ig).
 • A Divat-, és Jelmezmúzeum átmenetileg zárva tart.

 

NÁPOLY

 • Nápolyban a Pompeii ásatási terület továbbra is látogatható, azonban a helyszíni jegyvásárlási lehetőség megszűnt, belépésre csak előzetesen váltott jeggyel van lehetőség.

 

VELENCE

 • Velencében a legtöbb múzeum és nevezetesség nyitva tart és látogatható, azonban a legtöbb helyen a 2020.november 01. és 2021. március 31. közötti időszakra új nyitvatartási rend került bevezetésre. 

 

PORTUGÁLIA

(utoljára frissítve: 2020.11.02.)  

Utazás az országon belül:

Az országon belüli utazás engedélyezett, nincs feltételekhez kötve. Az orrot és szájat eltakaró maszk viselése kötelező zárt közösségi terekben, boltokban, éttermeken, reptéren, tömegközlekedési eszközökön és az utcán is. Az összejövetelek maximális létszámát 10 főben realizálták, kivételt képeznek ez alól a vallási ceremóniák, családi ünnepek, esküvők és keresztelők. 

Nemzetközi viszonylat:

Az Európai Únió tagállamaiból negatív PCR teszt szükségessége nélkül utazhatunk Portugáliába, amennyiben úticélunk nem Madeire vagy Azores.

 

LISSZABON

 • A városnéző buszok átmenetileg további értesítésig nem közlekednek.
 • A legtöbb látnivaló általános nyitvatartással, a biztonsági előírások betartása mellett üzemel.

 

PORTO

 • A legtöbb nevezetesség és látnivaló nyitva tart, a városnéző buszok jelenleg is közlekednek, azonban sok helyre kötelező az előzetes jegyvásárlás vagy időpontfoglalás.

 

 

SPANYOLORSZÁG

(utoljára frissítve: 2020.11.16.)  

Utazás az országon belül:

Spanyolországban szigorú korlátozások léptek életbe a vírus megfékezése érdekében. A különböző régiók közötti határokat lezárták, és kötelező éjszakai kijárási tilalmat vezettek be. Ezek az intézkedések a tervek szerint minimum 6 hónapig lesznek érvényben (várhatóan 2021.májusig). A szigorítások és a szükségállapot megszüntetésének felülvizsgálata várhatóan 2021. márciusában fog megtörténni. Amennyiben a helyzet javul addig, úgy a szigorításokon még május előtt lazíthatnak. 2020.október 29. Catalóniában 15 napig tartó be- és kilépési tilalmat vezettek be a város területére. Spanyolország területén a szabad átjárás csak Galicia, Valencia, Estremadura, Balearic és a Kanári szigetek között engedélyezett.

 

Nemzetközi viszonylat:

Spanyolország területére a beutazás jelenleg Algériából, Ausztráliából, Kínából, Japánból, Marokkóból, Új-Zélandról, Rwandából, Dél Koraából, Thaiföldről és Uruguayból engedélyezett.

Minden légi- vagy vízi úton érkező utasnak kötelező testhőmérséklet ellenőrzésen átesnie, mely során az utas testhőmérséklete nem haladhatja meg a 37,5 celsius fokot.

Továbbá minden utazónak, aki Spanyolországba tervez utazást, ki kell töltenie egy online formanyomtatványt a https://www.spth.gob.es/ weboldalon vagy a "Spain Travel Health" (SpTH) nevű applikáción keresztül. A formanyomtatványt követően az utasok kapni fognak egy QR kódot, melyet Spanyolországba érkezésükkor fel kell mutatniuk az illetékes hatóságoknak.
 

BARCELONA

 • A tömegközlekedési eszközök megszokott rendben közlekednek.
 • Barcelonában a legtöbb múzeum és látnivaló átmenetileg bezárásra került további értesítésig. Pl.: Barcelona Zoo, Sagrada Família, Casa Batllo.
 • A Barcelona Aquarium módosított nyitvatartással várja a látogatókat.
 • A Casa Mila/La pedrera továbbra is nyitva tart, fokozott biztonsági előírások betartása mellett.
 • A Güell Park 2020.október 16-tól kezdve minden este 20:00-kor bezárja kapuit. A Park területén a szájat és orrot eltakaró maszk viselése kötelező.
 • Az idén 50 éves Montjuic libegő és a Montjuic sikló továbbra is a megszokott menetrenddel közlekednek.
 • A PortAventura World 2020.október 16. és december 04. között zárva tart.
 • A Montserrat fogaskerekű és sikló hétfőtől csütörtökig a megszokott menetrend szerint üzemel, azonbanm péntektől vasárnapig nem üzemel.
 • A Camp Nou stadion korlátozottan látogatható, azonban a túrák jelenleg nem elérhetők.

 

MADRID

 • A városnéző buszok további értesítésig nem közlekednek.
 • A vezetett túrák indulásának időpontja 2020.decemberre, néhány esetben pedig 2021.márciusra tolódik.

 

VALENCIA

 • A Valceia Card-ban szereplő szolgáltatások közül a legtöbb látnivaló, múzeum és turista attrakció nyitva tart, azonban a járványügyi helyzetre való tetkintettel előfordulhat, hogy nem lesz lehetőségük a kártya által kínált szolgáltatások maximális kihasználására. Utazás előtt kérjük a pontos nyitvatartásokról tájékozódjanak.

 

SVÉDORSZÁG

(utoljára frissítve: 2020.11.16.)  

Utazás az országon belül:

A svéd kormány nem tiltja és nem korlátozza az országon belüli utazást. A 70 év feletti lakosoknak javasolják, hogy maradjanak otthonaikban és csökkentsék a más emberekkel való érintkezések számát.

Nemzetközi viszonylat:

Az Európai Unió országain kívülről érkezők csak szükséges esetben utazhatnak Svédországba. Az EU-n kívülről Svédországba érkező utasokat (akik nem halaszthatatlan indokból érkeznek) 2020.december 22-ig nem engedik beutazni az országba. Az Európai Unió országaiból érkező utasok korlátozások nélkül beutazhatnak az országba.

STOCKHOLM

 • Stockholmban minden a megszokott nyitvatartás mellett üzemel. A maszk viselése nem kötelező, a múzeumok nyitva tartanak, a tömegközlekedési eszközök megszokott menetrend szerint közlekednek.

 


Információink az egyes nevezetességek által hozott engedményekről a jegyek visszatérítésével, módosíttatásával, meghosszabbításával kapcsolatban:

 

A legtöbb jegy alapvetően nem módosíttatható, lemondható, visszatéríttethető vagy töröltethető. Az alábbiakban megpróbáljuk összegezni Önöknek azokat az információkat, amelyek nagy általánosságban elmondhatók az alább említett jegyekről. A legtöbb szolgáltató azonban egyéni elbírálása alapján dönt az egyes jegyek sorsáról, illetve az is előfordul, hogy egy szolgáltató akár hónapról hónapra változtatja azt, hogy éppen milyen engedményeket biztosít. Amennyiben Önök olyan (nálunk vásárolt) jegyekkel rendelkeznek, melyekről az alábbiakban nem találnak információt és elektronikus úton sem kaptak korábban értesítést, kérjük legyenek szívesek felvenni velünk a kapcsolatot e-mailben, hogy ki tudjuk deríteni Önöknek, milyen engedményeket hozott az adott szolgáltató jegyeikkel kapcsolatban. 

Milánói dóm:

A 2020.február 24. és 2020.június 30. közötti időszakra szóló, fel nem használt jegyek érvényessége automatikusan meghosszabbításra került. Ezek a jegyek 2021.06.30-ig felhasználhatók jelenlegi formájukban.

Barcelonai Camp Nou stadion:

A 2020.március 12. és 2020. április 13. közötti időszakra szóló, fel nem használt jegyek 2021.június 30-ig felhasználhatóak jelenlegi formájukban.

Disneyland Párizs:

A jegyek, melyek érvényessége 2021.03.31-ig meghosszabbításra kerültek:

 • Akciós jegyek (felnőtt ár = gyerek árral), melyek 2020.április 01-ig voltak érvényesek
 • Mini és Magic kategóriájú jegyek, melyek 2020.június 30-ig voltak érvényesek
 • Extra magic és több napos jegyek, melyek a kiállítástól számított 1 évig érvényesek 

 

Amennyiben Ön olyan Extra magic vagy több napos jeggyel rendelkezik, amely alapvetően is tovább lenne érvényes, mint 2021.03.31., az érvényesség természetesen a jegyén szereplő eredeti dátumig tart. 

Egyes meghosszabbított érvényességű, korábban fel nem használt Disneyland belépőjegyek ára bizonyos mértékig visszaigényelhető vagy a jegy új dátumra módosíttatható. A kérelmek 2020.november 25-ig bezárólag adhatók le. A pontosabb információkért keresse kollégáinkat az info@varoskartyak.hu e-mail címen. 

Hop On Hop Off városnéző buszok:

Minden olyan fel nem használt Global City Cards felirattal ellátott jegy, mely a City Sightseeing World nevű busztársaság járataira szól/szólt, 2020.december 31-ig bármikor felhasználható. Ha Ön nem biztos abban, hogy jegyeire vonatkozik-e ez az engedmény vagy nem, kérje kollégáink segítségét.   

Párizsi Bateaux Parisien hajójegyek:

A fel nem használt hajójegyek érvényessége automatikusan meghosszabbításra került 2021.augusztus 31-ig tartó felhasználhatósággal.

 Salzburg Card-ok:

A fel nem használt Salzburg Card fizikai kártyák 2021-ben is érvényesek lesznek.

 Bécs Vienna City Card-ok és tömegközlekedési jegyek:

Azok a fizikai kártyák, melyek 2020-ban kerültek felhasználásra, 2021-ben is felhasználhatók lesznek.

 


Mi így tudtunk segíteni.

___________________________

Kedves Nikolett!
Köszönjük szépen, megérkezett az utalás. Nagyon örülünk a dátum hosszabbításnak is. Amint tudjuk mikor szeretnénk utazni, akkor újra foglalok az oldalon belépőjegyeket. Ajánlani fogom másoknak is az oldalt, ilyen gyors és korrekt ügyintézés ritka manapság.
Üdvözlettel: Horváth Réka - Párizs

___________________________

Köszönöm intézkedéseiket.
Kérem tájékoztassanak,mit tegyek a többi jeggyel.
A nyomtatványt kinyomtattam,ha kérik lefényképezve visszaküldöm.
Tisztelettel: Czobor Béla
U.i.:szavakba sem tudom önteni azt a gigászi erőfeszitést,amit tesznek értünk,higgyék el, nem feledjük!
Most csak annyi;nagyon szépen köszönjük!


 

A lezárások időszakában bizonyos nevezetességek korlátozott ügyfélszolgálattal rendelkeztek,  a telefonos és személyes ügyfélszolgálati irodákban és a honlapjaikon sem működnek a foglalási lehetőségek. Vannak akik a fenti időszak alatt egyáltalán nem foglalkoznak az ügyfelekkel, bejövő kérdésekkel. Sok helyen, csak a nyitás után tudnak a jegy visszatérítésekkel, módosításokkal foglalkozni, ezekkel kapcsolatos aktuális információkat adni.