Párizs - Vaux Le Vicomte

 

Louis Le Vau műve, a Fouquet pénzügyminiszter számára épített Vaux-le-Vicomte-i kastély épülete és kertje tisztán tükrözi a francia építészetnek az érett barokk korszakra kikristályosodott alapelveit.

Alaprajza U-alakot formál, előreugró szárnyai között courd’honneur húzódik. A díszudvarról pompás előcsarnokba (vesztibülbe) jutunk, amelynek két oldalát lépcsőházak szegélyezik. Az épület középtengelyében, a kert felől az ovális alaprajzú díszterem áll, amely belül két szintet fog át. Kétoldalt, az alagsor fölé emelt főszinten az épület fő tengelyére szimmetrikusan helyezkednek el a lakosztályok. A kastély tömegalakítása az ún. pavilonos tömegalakítás egyik legérettebb példája, amely az épületet alkotó tömegegységek önállóságát hangsúlyozza. A kert felől a díszterem ovális tömege áll a középpontban, amelyet a lanternás, kupolaszerű tetőidom emel ki. Kétoldalt a főépületet lefedő nyeregtető alacsonyabb, és az oldalsó rizalitok meredek manzárdtetővel különülnek el tőle. A tömegforma tehát pavilonszerű egységekre tagolódik, mozgalmas, az elemek hierarchiáját kiemelő kompozícióba rendeződik.

Tab group

Ország: 
Kártya típus: