Genf

Kínálat - Város nevére kattintva megtekinthetőek az elérhető jegyek.: 

 

Svájc második legnagyobb lélekszámú városa Zürich után.

Az ókorban egy kelta törzs, az allobroxok megerősített határvárosa volt Genava néven. Julius Caesar is járt erre a gall háború során. A népvándorlás során a burgundiak fővárosa lett 443-ban, 534-ben a frank birodalomhoz csatolták. A középkorban (kb. 400-tól) a genfi püspökök uralták. A polgárság elégedetlensége hozzájárult a reformáció térhódításához. Kálvin János 1536-ban érkezett először a városba, ekkor kiáltották ki a város függetlenségét. Kálvinnak időlegesen távoznia kellett, ám visszatérése után Genf a kálvinizmus központja lett. A várost egy ideig a „protestáns Róma”-ként emlegették. Kálvin 1559-ben alapította meg akadémiáját. A jakobinus diktatúra Genfre is átterjedt, a város 1798-tól 1814-ig Franciaországhoz tartozott. A bécsi kongresszus idején csatlakozott a Svájci Államszövetséghez.

Az első világháború után Svájc semlegessége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy itt működött a Népszövetség (az ENSZ elődje) 1920 és 1939 között. A második világháború befejezése után számos ENSZ szervezet és nem kormányközi nemzetközi szervezet székhelye.

 A város Svájc legnyugatibb részén, a francia határnál, a Genfi-tó partján fekszik, ott ahol a Rhone folyó elhagyja Európa legnagyobb tavát.
Mi magyarok a város német nevét, a Genf-et használjuk, viszont a francia elnevezése a Genève (ejtsd: zsönev). A város angol neve: Geneva (dzsénévá).

Genfben székel az ENSZ európai központja, a Vöröskereszt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
A városban a svájci frank mellett széles körben elfogadott az euró.

Ország: