Párizs

Kínálat - Város nevére kattintva megtekinthetőek az elérhető jegyek.: 

A világban Párizs a legnépszerűbb úticél a turisták körében több mint 30 millió évi látogatóval. A városban további parkok is működnek (mint a Luxemburg-kert, a Jardin des Tuileries, a Parc de la Villette vagy a Parc de Belleville), de sok ház tetején is találni fás területeket. A városban több kisebb domb is a található, melyek közül a jelentősebbek: a Montmartre és a Buttes-Chaumont a jobb parton, a Butte aux Cailles és a Sainte-Geneviève-hegy pedig a bal parton.  A városon belüli tömegközlekedés alapvetően metrón történik, amelyek 14 vonalon járnak, és behálózzák a város minden pontját. Az agglomerációval öt RER vonal köti össze Párizst, amelyek egyben a városban gyorsvasútként is szolgálnak.

 

 

Fedezze fel Párizs hihetetlen kulturális és építészeti örökségét! A párizsi városnézés során ne hagyjon ki olyan megállókat, mint az Eiffel-torony, a Diadalív, a Sacre Coeur, a Notre Dame, Versailles, a Louvre, a Museé d’Orsay és a Luxemburg-kert. Az évszázadokra visszatekintő épületek mellett a modern művészetek is könnyedén megférnek. A Pompidou központ és az üzleti negyedben található Defence modern felhőkarcolói, az újragondolt Diadalív új arculati elemmel ruházták fel a francia fővárost.

Ismerje meg a francia nők híres stílusát, vegyen részt egy vacsorával egybekötött műsoron a Moulin Rouge-ban, vagy a Lido-ban, látogasson el világhírű múzeumokban, mint a Dalí múzeum, és szerezzen magának, párjának és családjának egy életre szóló élményt!

 

Eiffel-torony
Látogasson el az 1889. évi Világkiállításra készült toronyhoz!
A "La Tour Eiffel" építési munkálatai 26 hónapig tartottak, ami rendkívül gyorsnak számított abban az időben. A 10000 tonnás épület 3 emeletből tevődik össze, aminek az első szintjén egy igazán különleges éttermet találunk!
Másszon fel a több, mint 300 méter magas Eiffel-torony tetejére és gyönyörködjön Párizs szépségében!

Diadalív
Ismerje meg Párizs egyik legismertebb látnivalóját, ami I. Napóleon császár és a mindenkori francia hadsereg nagyságát hirdeti! Az emlékmű a Champs-Élysées végpontján, a Charles de Gaulle téren található.
A Diadalív, francia nevén „Arc de Triomphe”, mintegy 174 napóleoni csatának és 660 tábornoknak az emlékét őrzi.
Az évek során többször változtattak a terveken, de napjainkra már nem csak magában a diadalívben, de a kilátásban is gyönyörködhetünk, ami onnan tárul elénk.

Sacre Coeur
Párizs legmagasabb pontján, a Montmarte-on található a Szent Szív Bazilika, ami egy római katolikus templom.
A főbejárat két oldalán Jeanne d’Arc és Szent Lajos szobrával találkozhatnak először a látogatók, míg az áldást osztó Jézus egy falmélyedésben kapott helyett.
A templom egyik legnagyobb ékessége a Nagy-Krisztus mozaik, valamint a Kripta, ahol az építkezésre adományozó Alexander Legentill szívét őrzik.

Notre Dame
A 2019-es évben bekövetkezett tűzeset miatt a Notre Dame-ot lezárták. A felújítási munkálatok várhatóan 5 évig tartanak. A felújítási munkálatok alatt nem látogatható.
 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház helyreállítása elég gyorsan halad ahhoz, hogy a terveknek megfelelően 2024 végén megnyílhasson a hívek és a látogatók számára - jelentették be 2023.03.06-án az illetékesek.
Az építkezésről és az abban részt vevő szakemberek munkáiról 2023.03.07-én egy ingyenesen látogatható kiállítás nyílik a Notre-Dame előtti téren, amely bemutatja a katedrálisban található műtárgyakat is. Jean-Louis Georgelin megerősítette, hogy Emmanuel Macron elnök ígéretének megfelelően 2024 decemberében megnyílik a katedrális a nagyközönség számára, de 2024 nyarán, a párizsi olimpia idején még nem lesz látogatható. A kulturális tárca már korábban jelezte, hogy a felújítás még 2025-ben is folytatódni fog, a katedrális előtti tér átalakítása pedig 2027-re készül el teljesen, de a parkosított részt a templomhoz hasonlóan már 2024 második felében igénybe vehetik a látogatók. A felújítás vezetője elmondta: naponta mintegy ezer ember dolgozik a Notre-Dame felújításán. "Sok különböző munkát végeznek: a tetőzeten, a festésen, a köveken, a boltozaton, az orgonán, az üvegablakokon" - sorolta a tábornok.
Egy párizsi városnézés sem lehet teljes a „Mi asszonyunk” templomának meglátogatása nélkül!
Párizs legismertebb gótikus stílusú templomát könnyedén kiszúrhatjuk már a távolból is, hiszen hatalmas, többszínű üvegből készült rózsaablakok díszítik.
Az kőből épült épületen fellelhetők a nagy középkori templomokra jellemző keresztboltozati megoldások, valamint az egyház nagyságát jelképező öt darab hajó is.

Louvre
Párizs méltán híres nemzeti múzeuma már a 18. század óta fontos jelképe a fővárosnak.
Fennállása során megőrizte eredeti, a reneszánsz stílushoz közelítő báját, mégis modern formát kapott az udvarában álló közel 22 méter magas piramissal.
A múzeumi túra során mindenképpen nézze meg Leonardo da Vinci remekművét, a Mona Lisa-t!

Pantheon
A Quartier-negyedben álló klasszicista épületet Párizs védőszentjének, Szent Genovévának a tiszteletére emelték a 18. században.
A templom a francia forradalom idején a legdicsőbb franciák temetkezési csarnoka, mauzóleuma lett. Olyan nagy nevek nyugszanak itt mint: Voltaire, Rousseau, Victor Hugo, Claude Monet és a Curie házaspár.
Homlokzatán napjainkban is a következő olvasható: „ A nagy embereknek, a hálás haza”.

A látnivalók és nevezetességek sokaságában érdemes időt szakítani a várost ketté választó folyóra, a Szajnára. Ha itt jár nem csak egy hajókázásra érmes befizetni, de a partján is megéri egy hosszabb-rövidebb sétát tenni, hiszen akár balra, akár jobb tekint, a fent említett nevezetességeket veheti szemügyre.

A gasztronómia rendkívül nagy szerepet kap a párizsiak életében, valódi művészetként tekintenek rá, ezért az oktatására is különös hangsúlyt fektetnek. Nem véletlen, hogy a világhírű Cordon Bleu Akadémiának is Párizs az egyik székhelye.

Ez a mentalitásuk segítette őket ahhoz, hogy lépten-nyomon olyan éttermeket, bisztrókat és kávézókat találhatnak utasok, ahol tökéletesen elkészített fogásokat, sütemény költeményeket és finomra pörkölt kávét fogyaszthatnak.  

 

Mulatók:

A világ leghíresebb mulatója a Párizsban, a Montmarte mellett található Moulin Rouge, mely 1889-es megnyitása óta vendégek ezreit szórakoztatja minden évben. A show elemeihez tartozik a francia kánkán a világ legszebb hölgyeit magába tömöríto tánckarával, látványos kosztümök, és természetesen a vérpezsdítő zene.

A látványos revükabaréjairől híres Lido, a Champs-Élysées-n található, Párizs szívében. A mulató már 1946 óta várja a szórakozni vágyókat, akiknek a minden képzeletet felül múló műsorokban biztosan nem kell majd nélkülözniük a legmerészebb jelmezeket, táncokat és kellékeket.

Ország: