Salzburg

Kínálat - Város nevére kattintva megtekinthetőek az elérhető jegyek.: 

Salzburg Ausztria Salzburg tartományának székhelye. A várost gyakran Mozartstadtnak is nevezik, hiszen itt született és rövid életének több mint a felét itt is töltötte Wolfgang Amadeus Mozart. 
Hohensalzburg vára: Európa legnagyobb, teljes épségében megmaradt középkori építménye. Az eredetileg kisebb, fából készült várat 1077-ben Gebhard hercegérsek építtette az invesztitúraharc idején, majd a 11-13. század folyamán egyre több védfalat, bástyát toldottak hozzá. A bevehetetlennek tartott erőd mai méretét 1527-ben érte el, a 17. században pedig az északi oldal védelmi rendszerével bővült. 1816-tól a második világháborúig kaszárnyaként üzemelt.


Salzburgi Advent

Az advent vitathatatlanul az egyik legszebb időszak Salzburgban. Amikor az égből szállingózni kezdenek az első hópelyhek, a gyerekek hóembert építenek a Mirabell kastély kertjében és az utcákat belengi a forralt bor illata, még a legmogorvább emberek szíve is meglágyul.

Romantikus órák
Aki felsétál valamelyik salzburgi hegyre, a város havas háztetőinek, kupoláinak, tornyainak szépséges látványában gyönyörködhet. A számtalan templom harangjainak hangja a közelgő karácsonyt hirdeti. A hegyről visszatérve a városba a salzburgi adventi vásár vidám forgataga melengeti át a lelket, rég elfeledett, mesés gyermekkori emlékeket idézve. Az orrot valósággal simogatja a puncs, az égetett mandula, a forró gesztenye és a friss sült alma csodás illata. Aki vásárolni szeretne, sok mindenből válogathat, van itt mézeskalácsszív, betlehemi figurák, karácsonyfadísz, játék és kézzel kötött gyapjú zokni is.

Kultúra és ünnepi készülődés
A Jézuska várás hosszú idejét Salzburgban régi népszokásokat felelevenítő rendezvények igyekeznek lerövidíteni: december elején például krampuszok és maskarások forgatják fel a közterek rendjét. A bozontos hajú, félelmetes külsejű figurák az Alpok istennőjét képviselik, az ő ijesztő üzenetét terjesztik. Akit megérintenek, vagy egy kicsit esetleg meg is löknek, ne aggódjon: ezek a fickók szerencsét hoznak!
Az adventi éneklés, szerenádok, misék, felolvasóestek és koncertek sokkal nyugalmasabb, meghittebb ünnepi készülődésre csábítanak: a tradicionális hegyi karácsony varázslatos élményével ajándékozzák meg a résztvevőket. Salzburghoz kapcsolódik továbbá a világhírű karácsonyi ének, a „Stille Nacht, heilige Nacht“ (Csendes éj) története is. A dal szövegének írója, Joseph Mohr Salzburgban született, a dal ősbemutatója pedig nem messze innen, Oberndorfban volt.

Karácsonyi hangulat és adventi vásárok
Salzburg karácsonyi kirakodó vásárai messze földön híresek: a dómtéren (Domplatz) és a Residenz előtt (Residenzplatz) tartott vásárok páratlan múlttal büszkélkedhetnek, hiszen a 15. század óta léteznek. A salzburgi karácsonyi vásár a legnevezetesebbek közé tartozik, a bécsivel, párizsival, amsterdamival és nürnbergivel együtt vonult be a történelembe. Egy 2007-ben végzett felmérés szerint a salzburgi karácsonyi vásár a német nyelvterület egyik legszebb ilyen jellegű rendezvénye. A salzburgi mellett a hellbrunni vásár is nagy elismerésnek örvend: a dél-vesztfáliai Hagen főiskoláján 2008-ban készült tanulmány igen meleg hangon említi. A tanulmány szerint Hellbrunnt a látogatók a német nyelvterület egyik leghangulatosabb, legbarátságosabb, legkedveltebb adventi vásárának tartják. Aki advent idején érkezik Salzburgba, ne elégedjen meg egyetlen karácsonyi vásár felkeresésével, a Mirabellplatz, a Sterngarten, a Szent Péter Apátság, Maxglan és Hohensalzburg várának kisebb vásárai is igazán lenyűgözőek, kár lenne kihagyni őket. 

Forrás: salburg info

Ország: