Barion Pixel

Lisszabon

Lisszabon (portugálul Lisboa) Portugália fővárosa és egyben legnagyobb városa.

Meredek, macskaköves utcácskák, a ma is közlekedő, régi villamosok, a pálmafákkal teli sugárutak és a gyönyörű csempék városa Lisszabon.
Színes és hangulatos forgataga mindenkit magával ragad. Belvárosa múzeumokban, történelmi látnivalókban, éttermekben és hangulatos kávézókban bővelkedik, az óváros történelmi épületei, folyópartról elénk táruló panorámája és a helyiek vendégszeretete igazán vonzó célponttá teszi a portugál fővárost.

Lisszabon hagyományos zenéje a fado, egy melankólikus zenei műfaj ahol az énekest (portugálul “fadistá”-t) spanyol gitáron és a tizenkét húros portugál gitáron kisérik. Egy népszerű magyarázat szerint a műfaj mór eredetű. A mórok Lisszabon keresztény visszahódítása után is jelentős számban maradtak a főváros “Mourariá”-nak (azaz mór negyednek) nevezett kerületében és a fadó-ra is jellemző szomorúságot, vágyódást énekeik örökítették meg.
A legtöbb fado-ház élő zenés éttermekben található az “Alfama” nevű negyedben. Lisszabon legjobb fado-házai azok, amelyeket a fadisták maguk tartanak fenn. Itt inkább hallható eredeti fado, mint a nagyobb, turistáknak berendezett házakban. Fado vadio (vándorfado) előadásokkal találkozhatunk kisebb éttermekben és kocsmákban. A kevésbé színvonalas, ám népszerű eseményen a zenei kiséretre a közönség soraiból lép fel egy vendég egy fado előadására.

1
    1
    Kosár
    Lisszabon Card
    Lisszabon Card
    1 X Ft = Ft